Owoc rokitnik jest naturalnym źródłem witaminy C i chociaż jest jej mniej niż np. w owocach róży, to znacznie wolniej ulega ona rozkładowi podczas ich przechowywania czy przetwarzania. To prawdziwe bogactwo witamin – witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy (prowitamina D), garbniki, cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz makro i mikroelementów tj. żelazo, bor, mangan.Lecznicze zastosowanie owoców rokitnika ma długie tradycje. Stosuje się go w chorobach gorączkowych spowodowanych przez bakterie i wirusy, w stanach zapalnych różnych narządów, w biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Sposób przygotowania naparu: Łyżkę owoców rokitnika zalać wrzącą wodą. Pozostawić pod przykryciem 15-20 minut. Odcedzić, dodawać miód do smaku. 10,7
Natura Wita Rokitnik owoc 100g 4,8
5
0
Natura_Wita
ibuprom a karmienie piersią
, zel do higieny intymnej
, aspiryna musująca
, clinsin med
, dulcobis
yyyyy