F-VIT B12
ilość porcji: 60
Suplement diety F-VIT B12 zawiera witaminę B12 (metylokobalaminę)
oraz inulinę
z korzenia cykorii w formie proszku. Witamina B12 została otrzymana
w drodze fermentacji. Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.
SKŁAD PRODUKTU
Porcja dzienna 0,8 g zawiera (referencyjna wartość spożycia %):
• Witamina B12- 500 μg (20 000 %),
• Inulina- 800 mg.
Składniki: inulina (korzeń cykorii), witamina B12
(metylokobalamina).
Zawartość opakowania netto: 48 g.
Ilość porcji w opakowaniu: 60.
SPOSÓB UŻYCIA
1.Wsypać 1 porcję (1 płaska miarka) do suchego naczynia.
2. Dodać 200 ml wody lub innego napoju
i wymieszać.
Uwaga- należy zachować kolejność przygotowania, aby dokładnie rozpuścić proszek. Spożyć 1 raz
dziennie pomiędzy posiłkami. Przed spożyciem energicznie wstrząsnąć pojemnik.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być
stosowany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być
stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze
składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
DZIAŁANIE
Witamina B12 wspomaga działanie układu odpornościowego oraz nerwowego. Pomaga w utrzymaniu
prawidłowego metabolizmu homocysteiny i produkcji czerwonych krwinek. Przyczynia się również do
zmniejszenia uczucia zmęczenia
i znużenia.
Witamina B12, zwana również ze względu na zawartość kobaltu, kobalaminą, jest witaminą
rozpuszczalną w wodzie. Największą aktywność fizjologiczną wykazują dwie z poznanych form:
metylokobalamina, która stanowi 75% całkowitej zawartości B12 w surowicy krwi i oraz 5-
dezoksyadenozylokobalamina, znajdująca się głównie w hepatocytach, komórkach miąższu nerek i
erytrocytach. Źródłem witaminy B12 są produkty zwierzęce, głównie mięso i jego przetwory. Aktywna
witamina B12 nie występuje w żadnych źródłach roślinnych! Mogą one zawierać jedynie jej nieaktywne
biologicznie analogi. Pewne znikome ilości aktywnej witaminy B12 znajdowane w produktach roślinnych
są wynikiem zanieczyszczenia ich mikroorganizmami lub kałem. Produkowana jest bowiem przez
bakterie w procesie fermentacji, i taki właśnie sposób pozyskiwania wykorzystuje się przy produkcji
suplementów z B12. Bakterie wchodzące w skład mikroflory jelitowej człowieka również wytwarzają
pewne ilości kobalaminy. Produkcja ta odbywa się jednak w jelicie grubym, natomiast wchłanianie w
jelicie cienkim, dlatego proces ten jest dla nas nieistotny z punktu widzenia uzupełniania tego ważnego
związku. Wchłanianie witaminy B12 z dostarczanego pożywienia jest także bardzo złożonym i
ograniczonym procesem, zależnym od sprawnego działania układu pokarmowego, gdyż w pokarmach
kobalamina jest zawsze połączona z białkiem. Przy jakichkolwiek zaburzeniach pokarmowych, a także
wraz z wiekiem absorpcja ta ulega znacznemu zmniejszeniu i przyczynia się do powstawania
niedoborów.
Funkcje witaminy B12:
Witamina B12 odpowiada za utrzymywanie i wzmacnianie prawidłowej przemiany materii oraz
wytwarzanie energii w komórkach. Wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia, znużenia i utrzymania
wysokiej aktywności oraz sprawnej pracy mięśni. Wraz z witaminą B6 i kwasem foliowym bierze udział
w procesie rozkładu homocysteiny. Jej podwyższony poziom jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju
schorzeń związanych z miażdżycą tętnic, a zwłaszcza choroby wieńcowej i zawału mięśnia sercowego.
Coraz częściej właśnie poziom homocysteiny jest uznawany za bardziej miarodajny w określaniu
ryzyka tych schorzeń niż poziom cholesterolu i wykorzystywany w diagnostyce. Witamina B12 jest
ważna dla układu nerwowego, utrzymania zdrowia psychicznego oraz sprawności umysłowej.
Uczestniczy bowiem w tworzeniu neuroprzekaźników oraz otoczki mielinowej otaczającej komórki
nerwowe. Jej niedobór daje na tym polu wiele możliwych, mało charakterystycznych objawów. Należą
do nich m.in. niepokój, uczucie drętwienia i mrowienia, depresja, zaburzenia pamięci czy równowagi,
zmiany osobowości, ale także zmiany degeneracyjne tj. choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane.
Wykazano, że to właśnie niski poziom kobalaminy odpowiada za rozwój szeregu schorzeń wieku
późnego tj. demencja czy otępienie. Witamina B12 ma istotne znaczenie w produkcji ciałek krwi.
Razem z kwasem foliowym uczestniczy w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Przy
niedoborze witaminy B12 czerwone krwinki są zbyt duże i nie dojrzewają prawidłowo, co może
prowadzić do rozwinięcia się niebezpiecznej choroby zwanej niedokrwistością złośliwą, inaczej anemią
megaloblastyczną. Oprócz powyższych funkcji witamina B12 wykorzystywana do syntezy DNA każdej
komórki organizmu, w tym wszystkich rodzajów krwinek, płytek, szpiku, przeciwciał – stąd też istotny
wpływ na działanie układu immunologicznego oraz kostnego.
Witamina B12:
– przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
– pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny,
– pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
– pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek,
– pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
– przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
– odgrywa istotną rolę w procesie podziału komórek. 20,89
ForMeds F Vit B12 60 porcji proszek 4,6
5
0
Formeds
xxxxx
yyyyy